top of page
Writer's pictureIana Stanțieru

Are MOLDOVA nevoie de cultură?

Cel mai divers festival din Republica Moldova – Art Fest Glodeni.


Săptămâna trecută a avut loc Art Fest Glodeni – festivalul care a adunat cele mai diverse genuri de artă: pictură, sculptură, poezie, dans, muzică, teatru, film, etc.


La Festival au evoluat artiști pentru toate vârstele și preferințele muzicale: Lupii lui Calancea, Via Dacă, Trigon și Vali Boghean, Alina Ureche, Larisa Ungureanu, Frate Gheorghe, Ana Sîrghi, Irina Chirinciuc, Anatol Rudei, Satochi, Tatuni și Misha Bird.



Festivalul a găzduit și tarere de creație, una de pictură coordonată de galeria pe care o conduc - Europe’s Art, o tabăra de poezie, condusă de către scriitorul Dumitru Crudu și tabăra de sculptură, condusă de Alexei Vidrașco. Este pentru prima oară când un grup de pictori consacrați au petrecut 7 zile la Glodeni și s-au inspirat în lucrările lor din natură pitorească a Luncii Prutului. La tabăra au participat 14 pictori: Gheorghe Oprea, Gheorghe Jalba, Tatiana Frunze, Inga Edu, Vasile Dohotaru, Tatiana Cojocari, Victoria Rocaciuc, Vadim Palamarciuc, Anatol Rurac, Eleonora Brigalda, Ștefan Popa, Gheorghe Lisița, Valeria Barbas, Victor Guțu.



Unul din scopurile festivalului este să aducem artă mai aproape de comunitate și să implicăm artiștii în comunitatea locală din raionul Glodeni. De asemenea, scopul acestei tabere este să găsim soluții cum să implicăm Diaspora în proiecte artistice și culturale din Republica Moldova și cum ar putea Diaspora să promoveze artă Republicii Moldova în țările unde sunt Moldovenii noștri stabiliți. Cum facem ca artă și cultură să dăinuie peste secole chiar și pentru generațiile care au ales calea străinătății și au devenit Diaspora. Cu cât membrii Diasporei trăiesc mai mult în străinătate, cu atât mai puține legături emoționale, spirituale și culturale au cu țara lor de origine.


Astfel de festivaluri trebuie să devină cartea de vizită nu numai pentru raionul Glodeni, dar chiar pentru Republica Moldova. De asemenea, Art Fest a adus artă și cultură mai aproape de cei care nu au posibilitatea să se bucure de ea pentru că nu au nici resursele financiare și nici timpul necesar.


Acest eveniment artistic a avut un impact atât asupra comunității, cât și a artiștilor. Astfel de evenimente au menirea să aducă artă mai aproape de oameni, să inspire tineri, să-i îndrepte spre domeniul artelor, să facă lumea mai sensibilă și mai educată din punct de vedere artistic.


Mi-aș dori că anul viitor să avem artiști plastici internaționali și să scoatem Art Festul pe scenă internațională. Avem atâtea talente în Glodeni și în țară că ar fi păcat să nu le cunoască întreaga lume.




535 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page